RD Dobřany – realizace

Rodinný dům v Dobřanech a jeho realizace

zastavěná plocha: RD 75,56 m2 + parkovací stání 24,5m2
užitná plocha celkem (RD): 108,1 m2
velikost: 3+kk + technické příslušenství
orientační hodnota stavby: 2,0 mil.Kč

studie a projekt: 05/2012 – 07/2012
stavba: 09/2012 – dosud

 

Popis:
Novostavba rodinného domu v lokalitě „Dobřany – Horní Kotynka“ je navržena jako nepodsklepený, jednopodlažní objekt s obytným podkrovím, zastřešený pultovou střechou, s krytým parkovacím stáním a terasou.

 

Rodinný dům o jedné bytové jednotce 3+kk je dispozičně řešen na dvě zóny, obytnou v 1.NP a klidovou v podkroví, s dvěma pokoji a galerií otevřenou do obytného prostoru. Technická část se nachází v 1.NP s orientací k S. Hlavní fasáda je orientována na J a Z. Střecha je pultová, orientovaná ve směru J-S, se sklonem 8°.

 

Dům je navržen jako zděný, z pórobetonového tepelně izolačního zdiva, bez dodatečného zateplení. Stropní konstrukce byla navržena z pórobetonových panelů, zastřešení klasickým tesařským krovem, i když původním záměrem bylo rovněž použití těchto panelů i pro pultovou střechu a vytvoření masivní střešní skladby. Jako střešní krytina byl zvolen falcovaný titan-zinkový plech, který vypadá velmi elegantně. Elegantně vypadají také okna a vstupní dveře, které jsou plastové a z exteriérové strany potažené folií v moderním antracitovém odstínu. Moderní vzhled domu dodává nejen pultová střecha a barevné provedení, ale také externí komín pro krbová kamna v provedení leštěná nerez.

 

Objekt je navržen jako energeticky úsporný. Jako hlavní zdroj tepla byl nakonec zvolen z důvodu absence plynové přípojky elektrokotel, napojeným na radiátory, doplňkovým zdrojem tepla jsou pak krbová kamna v obytném prostoru, která zvládnou pokrýt velkou část tepelné ztráty a ještě navodit romantickou atmosféru. Větrání domu je přirozené okny v kombinaci s podtlakovým systémem (nucený odtah vzduchu v místech s větší produkcí odpadního vzduchu – wc, koupelna, kuchyně).

 

Pár slov k projektu:
Investoři této stavby za námi přišli s tím, že už kdysi jeden projekt měli, ale nelíbil se jim, a proto se rozhodli začít znovu. Měli už jasnější představu a jejich hlavním požadavkem bylo vytvoření vzdušného obytného prostoru, nejlépe s galerií v patře. Obytný prostor je tedy z velké části otevřen až po střechu, čímž se sice ukrojila značně užitná plocha, ale idea nakonec zvítězila. Pracovně jsme si tento dům označili jako „nejmenší dům s největší galerií“. Poměrně rychle jsme se trefili do představ budoucích obyvatel jak navrhovaným vzhledem domu, tak i dispozičním řešením a studie byla jimi záhy odsouhlasena. Pak jsme ještě museli projít „prověrkou“ na stavebním úřadě, neboť pro tuto lokalitu má obec zpracované regulativy architektem a studii jsme si museli nejprve nechat posvětit od něj. I toto jsme ale zvládli a pak už nic nebránilo tomu, dodělat projekt, předat klientům a pak už se jen zvědavě vyptávat nebo i na vlastní oči zkoumat, jak pokračuje stavba. Stavba, plně v režii budoucích obyvatel, zdárně pokračuje a stěhování je plánováno na jaro letošního roku. Držíme palce, ať se záměr vydaří!

Chcete podobnou stavbut? Neváhejte nás KONTAKTOVAT

Facebook

Zaujala Vás naše práce? Kontaktujte nás. První schůzka je vždy zdarma. Mobil: 774 152 624 / E-mail: info@tojako.cz